Kissalamme

Keitä siis olemme

Olemme neljääkymmentä lähentelevä pariskunta Tampereelta. Kävimme Suomen Kissaliiton järjestämän kasvattajakurssin maaliskuussa 2018, ja saimme toukokuussa 2018 kasvattajanimen FI* Purnukka. Olemme siis Kissaliiton virallisia kasvattajia ja sitoutuneet noudattaamaan heidän kasvatusperiaatteitaan. Suomen Kissaliitto on FIFe:n alainen järjestö. Kuulumme Pohjoiseen Rotukissayhdistykseen eli Porokiin vaikka Mansessa asustammekin.

Kuulumme myös Suomen Siperiankissat yhdistykseen ja kasvatamme täten perinteisiä siperiankissoja. Tämä tarkoittaa sitä ettemme käytä siperiankissakasvatuksessamme Neva Masquerade- kissoja, emmekä myy kissojamme kasvatukseen, jossa käytetään Nevoja.

Kasvatuksemme on pienimuotoista harrastusta, joka tapahtuu kodissamme Tampereen keskustassa. Kissamme Lyydi ja Lilja ovat meille ensisijaisesti erittäin rakkaita perheenjäseniä, joiden terveys ja hyvinvointi on pääasiamme. Sen jälkeen tulee näyttelyissä käynti ja kasvatusharrastus. Vaikka kasvatus on meille harrastus, suhtaudumme siihen sen vaatimalla vakavuudella ja kunnioituksella. Meille on tärkeätä tulevien pentujen terveys ja sosiaalinen luonne.

Purnukka Siperiankissa rotukissa siberian cat
Kissalan Isäntä ja rotukissa Prinsessa Lilja keväällä 2018
Purnukka Siperiankissa rotukissa siberian cat
Kissalan Emäntä ja  siperiankissa Lyydi kesällä 2018

Kissamme ovat sisäkissoja, jotka ulkoilevat valvotusti valjaissa. Tämän aiheen kirvoittaessa monesti erittäin tulistakin keskustelua, kantamme on, että kissa ei kuulu Suomen luontoon, eikä pärjää siellä vailla ihmisen huolenpitoa. Kissa altistuu vapaasti yksin ulkoilessaan lukemattomille vaaroille liikenteestä petoihin mukaan lukien myös ihmisen. Vapaana liikkuvat kissat myös aiheuttavat harmia saalistaessaan mm. lintuja ja käyttäessään vessana paikkoja, jotka eivät ole ihmisen mielestä niin mieluisia. Tästä syystä emme myy pentujamme vapaasti yksin ulkoileviksi. Valjaissa valvotusti ihmisen kanssa tai suojatussa ulkoilutarhassa ulkoilu onkin suotavaa ja positiivinen asia. Tärkeintä on tarjota sisäkissana elämää elävälle kissalle tarpeeksi mahdollisuuksia lajityypilliseen käyttäytymiseen (mm. raapiminen, kiipeily, saalistusleikit) ja aktivointia. Siperiankissan ollessa varsin sosiaalinen, leikkisä ja utelias luonne kaipaa tämä rotu varsinkin huomiota aktivointiin.

Kokemusta meillä on kissoista kohta 20-vuotta. Ensimmäinen kissani oli aito kotikissa rakas Herra Makkinen. Hän sai kaverikseen myöhemmin Kissojen Katastrofiyhdistyksen kautta kotikissa Sulevin. Näistä molemmista rakkaista perheenjäsenistä on jo aika jättänyt. Vaikka eloa kissojen kanssa on kohta kaksivuosikymmentä takana, haluamme edelleenkin oppia lisää ja uutta rakkaasta eläinlajistamme Kissa. Emme edellytäkään pentua mielivän olevan mestari kissatietoudessa. Tärkeintä on halu oppia tuntemaan ja tietämään, mitä kissa tarvitsee voidakseen hyvin ja ollakseen onnellinen. Me kasvattajina haluamme tarjota tuleville pennun hankkijoille tukea uuden perheenjäsenen elämään. Olemme myös itse saaneet paljon tukea ja apua kasvattajina ja kissaihmisinä Lyydin ja Liljan kasvattajalta, joten haluamme tarjota tukeamme tuleville pennun ostajille. Kuulemme mielellämme pentujen kuulumiset ja ilolla katselemme kuvia pentujen kasvusta aikuiseksi, sekä elämästä aikuisena.

Harrastuksiimme kuuluu myös innokas parvekepuutarhan hoito. Kasvatamme itse siemenestä ison osan kesän kukista ja hyötykasveistamme. Parvekkeemme kasveihin kuuluu perennoja ja monivuotisia marjoja. Vietämmekin alkukevään ja koko pitkän Suomen kesän parvekepuutarhamme kasveja kasvattaen ja hoitaen. Parveke on myös mieluisa kesäisin Lyydille ja Liljalle, tarjoten monen moista pörriäistä vahdattavaksi. Jos satut siis olemaan myös viherpeukalo käy vilkaisemassa parvekkeemme Instagramista. 

Purnukka Siperiankissa rotukissa siberian cat
CH FI*Mäntylän Lyydi, parvekeviidakon kuningatar ja viidakon siperiankissa
Purnukka Siperiankissa rotukissa siberian cat
Parvekkeemme kesällä 2018